18 April, 2012

RESEPI KUIH PENJARAM KOTA BELUD







Bahan-bahan:


  • Tepung gandum 1kg
  • Tepung beras 2 bungkus (dalam packet yang dijual tu)
  • Gula 1kg (lebih sikit)

ATAU:
  • Tepung gandum 1kg
  • Tepung beras 1 packet
  • Tepung pulut 1 packet
  • Gula 1kg

P/s: pilih kombinasi bahan yang disukai
Untuk Perasa, ikut kesukaan masing-masing contohnya; air pandan untuk warna hijau dan kuih rasa pandan, tak payah tambah apa-apa jika suka perasa asli..dan gunalah gula merah jika ingin warna kuih gelap sedikit..(ada juga orang guna sedikit kicap untuk warna gelap..jangan banyak nanti masin...hehhe)


  • campur semua bahan di atas ni dengan air dan gaul hingga pekat dan sebati (adunan licin)
  • kalau dibiar semalam adunan tu lagi bagus dan digoreng esok hari..sebab hasil kuih lebih cantik dan kembang...
  • Pastikan kuali yang berisi minyak untuk menggoreng, benar-benar panas seblum menggoreng











Resepi Penjaram Kota Belud


53 tontonan3 minggu lalu
PenjaramKotaBelud #ResepiKotaBelud #KotaBelud Bahan-bahan: Tepung gandum 1kg Tepung beras 2 bungkus (dalam packet ...







2 ulasan:

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  2. Sukatan air berapa ya.. Boleh dptkan sukatan air yg betul? Apa pun thanks kongsi resepinya ya...

    BalasPadam

Cari..